понеделник, 20 август 2012 г.

Сладолед с кисело мляко

След като е лято и след като стана дума за сладолед, да си направим такъв с кисело мляко. Някой може да възрази и да каже какъв сладолед е това? Е не е класически, такъв какъвто е на магазина, но пък е вкусен и разхлажда точно толкова колкото и купения, а и трудно може да се различи от купения(ако не издадете номера). За удоволствието няма да коментирам ще оставя сами да се уверите, след като го опитате. Отново ще използваме малко продукти и лесна технология.

ПРОДУКТИ:
за бял вариант:
1 ч.ч. кисело мляко
200 мл. сладкарска сметана(може и неподсладена)
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. екстракт от ванилия (или др. аромат)
за шоколадов:
100 гр. горчив шоколад

ПРИГОТВЯНЕ:
В купа, смесете киселото мляко и пудрата захар и разбъркайте.
В отделна купа, разбийте студената сметана, докато стане на пухкав крем.
Прибавете киселото мляко към сметаната  , като разбърквате внимателно с плавни движения. Прибавете ванилията (може да сложите някакъв друг аромат, ако желаете, примерно лимон или кокос или да прибавите парченца сухи (пресни) плодове.
Изсипете сместа в купа (или кутийка), която не е много дълбока  и я поставете във фризера за около час да замръзите. За да не се образуват кристали и да замръзне равномерно разбърквайте сместа на 10-15 минути.
За шоколадовия - загрейте сметаната до кипене, залейте шоколада и разбъркайте да се разтопи. Оставете да се охлади напълно и стегне в хладилник, след което разбийте с миксера като мус и чак тогава прибавете млякото и продължете по описания по-горе начин.  
Готовия сладолед сервирайте и декорирайте с парченца плодове и шоколад.


Това е!
Да ви е сладко и прохладно в горещините!

Няма коментари:

Публикуване на коментар