събота, 23 юни 2012 г.

Scones/скони

Това са едни много бързи и лесни бисквитки (по нашему курабийки), които могат да са като сладки, така и солени. Приготвят се бързо и се сервират с подходящ крем, мед и масло, сметана или нещо друго подходящо. Може да се консумират както топли, така и студени. Просто кой както му сака душата (както се казва) :)). Аз ви предлагам един сладък вариант на тези вкусотийки.

ПРОДУКТИ :
за около 14 броя
300 гр. брашно
70 гр масло
1 пакетче бакпулвер
1 яйце
100 мл прясно мляко
40 грама захар
сол на върха на ножа
ванилия (може да се замени с друг аромат -примерно канела)

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Смесете брашното, с бакпулвера и солта в купа и към него прибавете СТУДЕНОТО краве масло, нарязано на дребни парченца.


  • Бъркайте, като претривате с пръсти, докато маслото се усвои от брашното.


  • Разбийте яйцето с вилица и към него прибавете млякото, след което прибавете към брашното, при непрекъснато бъркане.
 

  • Добавете захарта и разбъркайте с дървена лъжица, докато тестото започне да се хомогенизира. 
  • Прехвърлете на масата и доизмесете.                                                  

 

    • Завийте го с фолио и го оставете в хладилника за 40-45 минути да почине.





    • Извадете и разточете на лист с дебелина около 0,7-1,0 см., след което нарежете на кръгове с диаметър 8-9 см.(с помощта на чаша или формичка).



    • Сложете кръгчетата в тава с хартия за печене на разстояние едно от друго и изпечете в предварително загрята на 160°C фурна за около 15 минути или докато ръбовете им леко порозовеят.
    • Извадете и охладете върху решетка.
     












    След като изстинат ги разрежете през средата, намажете ги с някакъв мармелад (по ваш вкус), крем, разбита сметана или с течен шоколад и отново ги слепете (аз използвах два вида крем - маслен и бял шоколадов мус).

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар