неделя, 29 януари 2012 г.

Шекерпаре


Искам да Ви представя един десерт от турската кухня, който е много бърз и лесен за приготвяне. Става буквално за един час, но за сметка на това е невероятно вкусен и според мен е достоен съперник на турската баклава.


ПРОДУКТИ:

за тестото:
1 ч.ч. пудра захар
125 гр. маргарин
1/2 ч.ч. грис
1/2 ч.ч. смлени бадеми
2 ч.ч. брашно
1 яйце
ванилия,
10 гр. бакпулвер
20 бр. цели белени бадеми

за сиропа:
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
сока на половин лимон

ПРИГОТВЯНЕ:
Първо приготвям сиропа:

  • Смесвам водата и захарта и загрявам. След завирането на сиропа оставям да ври 15 минути и да се посгъсти. Прибавям прясно изцедения лимонов сок, махам от огъня и оставям да се охлажда.

Пристъпвам към приготвянето на тестото.

  • Маргарина и пудрата захар разбивам с миксер до получаване на пухкав крем, след което прибавям яйцето и отново разбивам до пълното му поемане от маслената смес.




  • Към сместа прибавям пресятото с бакпулвера брашно, гриса, ванилията и смлените бадеми.




  • Разбърквам внимателно до усвояването им от масления крем и оставям да почине около 15 минути.



  • От тестото правя топчета с големина на голям орех и ги поставям в тава, с хартия за печене, като леко ги притискам да се посплескат малко. От това количество продукти се получават 20 бр. топчета. Разбиваме жълтъка малко вода и олио и намазваме топчетата. Във всяко топче забождаме по един бадем.


  • Поставям тавата във фурната, която предварително съм загряла до 170˚С и пека до порозовяване на сладките (това при мен беше около 25 минути).

  • Изваждам от фурната и веднага заливам със студения сироп. Оставяме да престоят около час и вече са готови за консумация.

4 коментара:

  1. Изглеждат много вкусни.С какво мога да заместя грис-а???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря, че сте се отбили в моя скромен кулинарен блог!! Мисля, че няма да е проблем, ако вместо грис сложите отново брашно, но структурата на сладките няма да е същата (с грис са сипкави и леко зърнести). Пробвайте сигурна съм че ще се получат вкусни, трябва обаче да се сиропират по-дълго време. Поздрави и чакам да споделите резултата!!

      Изтриване
  2. Тези сладки на пръв поглед като се изпекат ми приличат на ореховки или поне текстурата която се е получила.Много благодаря за неверятната рецепта.Изглеждат ужасно вкусни и може би ще се опитам и да ги приготвя идващите почивни дни.Всичките са ви се получили напълно еднакви браво.Като чета продуктите само трябва да куп бадеми иначе всичко друго имам, колко време се пекат 25 минути ми се вижда малко много но явно зависи от градусите и от фурната как пече, на скоро взехме нова,която се оказа доста по силна от колкото старата ни.Ще гледам да сиропирвам по дълго време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Много се радвам, че сте посетили моето кулинарно местенце и ви е харесала тази рецепта! Преди да са сиропирани сладките наистина имат вид на ореховки, но като се сиропират стават невероятно вкусни. Ще си радвам ако споделите резултата от приготвянето им!
      Поздрави, хубав ден и да ви е сладко!

      Изтриване